onsdag 29 februari 2012

Extraljuset

Man blir ju bra glad när ljuset återvänder efter vintern, men det börjar ju också suga som sjutton i såtarmen. Tyvärr kommer inte växterna nöja sig med det dagsljus som finns här nu. Det vet jag av erfarenhet efter att ha kastat åltomater i komposten en annan vår.

I år har jag därför rustat mig med en gammal lysrörsarmatur, i vilken det visade sig sitta varmvita fungerande lysrör. Kallvita ska egentligen vara något bättre (25%?), om man nu inte vill slå på stort och skaffa särskilda växtlampor med de perfekta våglängderna blablabla. Jag nöjer mig med varmvitt till att börja med, så får vi se hur det går.



Sedan behöver ju även växter vila, så cirka tio timmars mörker ska vara lagom. Det ska nog gå att ordna.

tisdag 28 februari 2012

Berättelsen om Lucia från Syrakusa

För ett par månader sedan lovade jag femåringen att vi skulle läsa om Lucia från Syrakusa vid ett senare tillfälle. Idag påminde han mig om det där löftet och jag slog upp Wikipedia och började läsa. 

Det visade sig inte vara någon vidare bra saga - kyskhetslöfte, bortlovad, blödarsjuka, kränkt friare, arrest, tortyr, glädjeflicka, bordell, kokande olja, svärd genom halsen, sista smörjelsen. 

Tja, det blev lite mer komplicerat än vad jag tänkt. 

måndag 27 februari 2012

I lårakvariet

Nu är det många som undrar, om än i tysthet, hur det går med magrutorna. Sådär, skulle jag vilja svara då. De håller sig fortfarande lite undan och tyvärr kände jag mig alldeles förtvinad under det senaste styrkepasset, men simningen går bättre än någonsin.

Från att tidigare ha simmat långsammast i bassängen med svidande fingrar (mjölksyra) skulle jag vilja påstå att jag numera tillhör det övre skiktet av motionerande bröstsimmare.


                                        


Fast egentligen tycker jag att simning är sådär, men eftersom jag ibland har långa raster och dessutom erbjuds gratis friskvårdssimning så fyller jag ut med det. För att minska på tristessen brukar jag välja ut någon lämplig medsimmare som jag i hemlighet tävlar mot. Sen försöker jag att inte tänka på att det, som en liten extra krydda i tillvaron för de som gymmar i källaren, gjorts ett fönster i bassängväggen.

torsdag 23 februari 2012

Äntligen tvättat musleksakerna

Springan är ju tätad sedan länge, men grejerna har blivit liggande ända tills idag då jag äntligen fick tummen ur och diskade av allt som eventuellt kunde ha varit i kontakt med en förirrad gnagare. Så fort en mus tar sig in inomhus så blir den det äckligaste jag kan tänka mig, nästan. Därför måste allt som legat i dess väg saneras.


När jag ändå var i farten öste jag ner legot i badkaret tillsammans med lite YES diskmedel. Blev finfint.
Jag har för övrigt diskat ett helt hus med YES inför en ommålning (eller åtminstone de värst nedsmutsade och algbelupna väggarna, på de övriga använde jag bara vatten och borste) och det ser fortfarande bra ut nu tio år senare (alltså: man måste inte köpa dyr målartvätt, algborttagning eller vad det nu heter. Detta om detta.


tisdag 21 februari 2012

Kallstart

Det här är fantastiskt spännande, men efter en vecka i kylskåpet har det inte hänt någonting med mina yngel.

Jag läste någonstans att man för spara utrymme kan provgro perenner i kylskåpet och sen peta ner dem i jord om de tar sig. Den som skrev brukade använda petriskålar, men det har jag ju inga här hemma så jag gladpackade en vanlig plastburk.







Underlaget är förresten blött toapapper och fröna är klematis. Jag har ingen aning om det funkar att göra så här med just dem. Kanske vet någon annan?

Hur som helst, skulle det inte fungera så har jag ju alltid min vintersådd ute i stallet...

söndag 19 februari 2012

Inte bara förbud

Jag är inte så mycket för förbud och imponeras inte alls av den där fyraåringen som minsann aldrig ätit godis, glass eller något socker över huvud taget. För det betyder nämligen ingenting. Det kan mycket väl gå åt helvete för den där ungen ändå.



Jag tror mer på att lära barnen att äta varierat och i det ingår det faktiskt att äta något gott ibland, bara för att det är gott och utan att någon ska behöva få dåligt samvete för det.



Sedan kan jag tycka att det generellt läggs oproportionerligt mycket tid och kraft på mattjat när det finns så mycket annat som är minst lika viktigt här i livet, kanske till och med viktigare?



För mig är det till exempel viktigt att få tid att umgås mycket med mina barn. Inte bara för att lära känna dem, utan för att de ska lära känna mig, med alla fel och brister, och därmed bättre förstå sig själva längre fram och förhoppningsvis kunna känna sig hyfsat nöjda även om de inte är perfekta.

Jag tycker också det är viktigt att barnen tidigt får vara med mycket i verkligheten. Vara med och göra fel, lära sig, och göra rätt.

torsdag 16 februari 2012

Inget för sockerskraja

En del skulle väl hellre dö än äta av det här brödet, men, för er som vågar, här är ett recept på ett himla gott och enkelt bröd som jag gör då och då.

Ingredienser:
1 l vatten
2 kg rågsikt
50 g jäst
250 g farinsocker (japp, 250 g!)




Värm vattnet till den temperatur som din jäst vill ha (den djupt sovande torrjästen behöver ju som bekant en liten värmekick för att vakna upp medan färsk jäst nöjer sig med fingervarmt eller svalare, beroende på hur lång jästid du står ut med).

Arbeta ihop en deg, gör fyra limpor och låt dessa jäsa på en plåt med bakplåtspapper mellan sig.

Grädda i 175 grader i 50 min.

Låt svalna på galler under bakduk.

Avnjut!

tisdag 14 februari 2012

Efter



Efter att ha fyllt varenda ledig yta i köket med skafferiets innehåll (herregud vad mycket det får plats i ett sånt där skåp!), gick det ganska fort att klä hyllorna med den självhäftande plasten. Det blev blommigt.






Före

Vårt kök är gammalt. Exakt hur gammalt vet jag inte, men för sisådär femton år sen pimpade den dåvarande ägaren luckorna lite genom att limma på tjusiga plastfronter...  De går att leva med. Uppenbarligen.


Inuti skåpen är det slitet. Inget jättestort problem egentligen, men när jag hittade dekorplast för tio kronor rullen så slog jag ändå till. Det var dags för köket att få sig ett litet lyft.


Resultatet ser ni i nästa inlägg. (Mobilbloggar lite medan degen jäser och orkar inte krångla ihop bilderna i ett inlägg.)




måndag 13 februari 2012

Skum

Alternativt kunde man ha sköljt av schampot innan väskan stoppades i maskinen.

söndag 12 februari 2012

Gäddlösa - men ändå glada



Heldag med isracing, skridskoåkning, korvgrillning, fiske, lek och skoj.
En av oss hade fördelen att få klappa en gädda innan den vände tillbaka ner i djupet. Ja, den var så liten att den kunde vända i borrhålet...
Synd, gädda med pepparrotssås är ju så himla gott! Färsk fisk är ju över huvud taget så mycket godare än all djupfryst dito. Eller hur?

tisdag 7 februari 2012

Allvarligt talat


Vi har bränt två semesterveckor i Eypten, men, vilken semester! Jag tror inte jag har slappat så mycket de senaste sex åren, sammanlagt alltså. 

Vi bodde på Lamaya, ett hotell i ett hotellområde vid en liten havsvik kallad Coraya bay vid Röda havet. En liten låtsasvärld väl skild från övriga världen med murar och vakter. Vakter som hoppade fram och viftade med batongen om man, i sin iver att hämta hem barnen från bamseklubben, råkade passera dem i full galopp.  Men men, under behärskade former var det såklart helt ok att gå både in och ut även om det inte fanns så mycket mer än ren öken utanför.

Hur som helst, under en av våra barnfria promenader nosade vi upp en kameluthyrare och bokade en liten tur ut till en beduin (vad annars?). Ett skönt litet avbrott från Bamse och hans vänner. 



På kameltur med några holländare.


Annars var Lamaya ett perfekt ställe att bo på med barn. Pyssel och lekar vid poolen, minidisco med clownen Coco på kvällarna, boule, vattenpolo (för de hårda grabbarna), volleyboll (jag har fortfarande träningsvärk) mm samt mycket och god mat.



Kråkvinge - perfekt när det ska grillas.

En sak som inte solklart framgick av hotellbeskrivningen var att det låg ett stort korallrev, som man under inga omständigheter fick beträda, precis där jag hade trott att vi skulle kunna bada. Nu var vi istället tvungna att gå säkert tvåhundrameter för att komma till stranden, herrejisses. Väl där var det långgrunt och gott om fisk, sedan blev det plötsligt bråddjupt och galet mycket roliga fiskar utmed själva revet. Helt klart snorklingsvärt!


måndag 6 februari 2012

Hemma med halmen


Nyss hemkommen från landet där man inte uppskattar att visumet fyllts i med glitterpenna.

Där vi letat dinosaurieskelett på stranden (eller om det var koraller?).

Där vi snorklat bland en massa fiskar och krockat med tyskar.

Där vi köpt te av en ogenerat gasig man, som annars verkade ha teer mot de flesta kroppsliga och själsliga åkommor.

Bland annat.



Citrongräs ger ett himla gott te.